9. maaliskuuta 2012

Kevättä ilmassa
Me New Yorkilaiset (ja oikeastaan koko USA:n itärannikko) olemme saaneet nauttia ennätyslämpimästä talvesta. Lunta tulla tupsahti kerran lokakuussa, se suli samantien, eikä lunta sen jälkeen ole näkynyt. *laittaa sormet ristiin ja toivoo etten manaa niskaamme jotain hirmuista lumimyrskyä!*

Tänään minua tervehti iloinen yllätys etupihalla. Hei täällähän kasvaa jotain sinistä, oiskohan krookuksia...? No ei ne oikein siltä näytä... MITÄ täällä oikeen kasvaa? Kyllä tuntee itsensä taas kovin viisaaksi kun 10- ja 8-vuotiaat ihmettelevät vieressä, kun äiti arvuuttelee mitä pihalla oikeen kasvaakaan. Aikani sitä ihmeteltyäni kuvittelisin sen oleva hyasintti. Peukaloni on hyvin vaaleanvihreä, vihreämmän peukalon omistajat voivat neuvoa minua kukan oikeasta lajikkeesta.

(Tähän väliin täytyy vielä kertoa, että tämä on ensimmäinen kevät tässä osoitteessa, joten maasta puskevat kukat ovat täysiä yllätyksiä ja ihme, etten ole niitä tappanut maata tonkiessani kesällä istutuksia laitellen....)Tänään lämpötila kipusi jo 15 celcius asteen paremmalle puolelle. Aika kaivaa allergia-arsenaliini (silmätipat ja tabletit) ja siirtyä pienen pihamaan hoitoon.

Viime kesä oli ensimmäinen yli kymmeneen vuoteen, kun sain puuhastella pihamaalla. Se menikin ihan ihmettelyksi, enkä oikein tietänyt mitä tehdä. Tänä kesänä on jo paljon selvemmät sävelet ja tiedän mitä haluan istuttaa. Muutama helppohoitoinen vihannes: herneitä, kurkkua, paprikaa ja yrttejä. PALJON  rönsyileviä, köynnösmäisiä kukkia peittämään ruman harmaan betoniseinän ja naapurin verkkoaidan.

Vaikka tänään lämmintä olikin jo kunnolla, ei ihan vielä ole aika istuttaa siemeniä ulos. Mutta pikku hoppu hiipii pöksyyn jos haluaa siemenet kylvää sisällä. Siispä tuumasta toimeen ja rullasin ja taittelin reilut sata kylvämiseen tarkoitettua istutuspurkkia sanomalehdistä. Turveruukut ovat kivoja, mutta käyvät kalliiksi, jos ostettavana on lähemmäs 100-150 ruukkua. Toinen vaihtoehto olisi valmiit muoviset alustat, mutta kierrättäminen on kivaa ja kaapissa istuu läjä sanomalehtiä.

Parasta näissä on, että taimenet voi istuttaa suoraan maahan purkeineen päivineen. Ihan niinkuin turveruukutkin.1. Valmiit rullatut istutusruukut (pyykkipojat ovat pitämassa tuubeja pystyssä, kun laitat multaa sisään tuubit pysyvät pystyssä ilman avustusta.)

2-3. Isommat neliskanttiset kylvöastiat ovat taiteltu origami tyyliin. Ohjeet löytyvät englanniksi mm. täältä.


Nyt eikun sormet multaan ja kylvöpuuhiin!


2 kommenttia:

  1. Voi että miten kivaan blogiin tieni löysin! Lukijaksi kliks :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Kuten sanonta kuuluu: "The more, the merrier!" Tervetuloa mukaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...